Forside » Om klubben

Om klubben

Klubbens historie

I sommeren 1966 besluttede en del unge mennesker at danne en bokseklub i Farum. Klubben blev stiftet i august 1966 på et møde i det gamle vandrerhjem, der lå på Nygårdsvej, og den daværende bestyrelse blev sammensat med fem medlemmer: Henry Pedersen (formand), Teddy Young, Harry Christensen, Ib Tilgren og Jørgen Hansen. Det er særdeles interessant at konstatere, at to af de daværende bestyrelsesmedlemmer fortsat er at finde i bokseklubbens bestyrelse. Den ene er Harry Christensen, som har været i klubben i 47 år.

Det flotte fremmøde fra den stiftende generalforsamling holdt sig til Farum Bokseklubs første træningslektion, der foregik ved skrænterne langs Farum sø, hvor der blev løbet og skyggebokset til den store guldmedalje. Denne udendørs træningsmetode blev dog hurtigt trættende, specielt fordi det hurtigt blev mørkt, hvorfor bokseklubben indledte forhandlinger med Farum Kommune om tildeling af et eget træningslokale. Man fik tildelt et lokale på Solvangskolen, der i det gamle formningslokale, og i mange år herefter blev Solvangskolen bokseklubbens faste holdepunkt, kun afbrudt af et enkelt år på Stavnsholtskolen, men da den brændte vendte klubben tilbage til Solvangskolen.

Meget hurtigt blev Farum Bokseklub en klub man måtte regne med. Under Harry Christensens kyndige træning blev klubben hurtigt en etableret klub, der hentede utallige Sjællands- og Danmarksmesterskaber til klubben. Klubben sendte boksere ud i hele Europa, fra Norge i nord til Kaukasus i syd og fra Moskva i øst til England i vest.

Karakteristisk for Farum Bokseklub var at klubbens mange boksere ofte vendte tilbage med mange pokaler for bedste teknik foruden de mange sejre. Herudover havde klubben en flot repræsentation på landsholdet. Boksesporten var i firsene og i starten af halvfemserne ramt af en vis afmatning, som også ramte bokseklubben i Farum. Men i samme grad har en nylige opblomstring indenfor sporten også ramt Farum Bokseklub, idet vi i dag har mange lovende talenter til træning. Om de med tiden vil være i stand til at løfte den tunge arv fra fortidens boksere vil tiden vise, talentet og træningsiveren er i hvert fald tilstede.

Det vil være for omfattende at nævne alle de boksere, der har været mestre for Farum, men et par kan vi da nævne, specielt fordi man vil kunne møde en del af dem til Farum Bokseklubs stævne:

  • Jens Erik Groth. Flere gange dansk mester, nordisk mester og bronze ved europamesterskaberne.
  • Teddy Young. Flere gange dansk mester.
  • Johnny Young. Dansk mester, flere sølvmedaljer. Johnny er stadig meget aktiv inden for boksesporten.
  • Per Sibenhart. Dansk mester.
  • Jan Christensen. Dansk mester, Jan er overlæge i Slagelse, søn af Harry og fungerer normalt som stævnelæge ved klubbens stævner.

Farum Kampsportscenter

Sidst i firserne indledte bokseklubben drøftelser med Karate og judoklubben i Farum, idet man fra disse små specialklubber var klar over, at man hver for sig ikke kunne forvente at få stillet bedre klublokaler til rådighed, men såfremt man gik sammen kunne dette muligvis ændres. Man indledte forhandlinger med kommunen om evt. at få stillet andre lokaler til rådighed.

Med meget stor støtte fra daværende borgmester Peter Brixtofte, Farum byråd og Farum Idrætsunion lykkedes det at skaffe grundlag for at bygge et kampsportscenter, der er beliggende på Ryttergårdsvej 140. Kampsportscentret er i princippet en selvejende institution, der drives i fællesskab af de tre kampsportsklubber.

Senere fik bokseklubben lokaler i Bybækhallen, og har været der siden da.

Hvem kan træne boksning og hvorfor?

Boksning er nok en af de mest krævende sportsgrene overhovedet. Boksning kræver en fremragende kondition, styrke, hurtighed, smidighed og sans for timing. Hertil skal der lægges store krav til teknik og brug af hovedet – ikke til at parere med, men den mere indvendige tankevirksomhed.

Boksetræning giver en enestående grundkondition som kan danne grundlag for specielt sommersport.

En normal bokselektion på 1½ – 2 timer vil normalt bestå af en opvarmning på 15 – 30 min varighed, hvorefter der trænes hurtighed, kondition og styrke. Efter ca. 1 time tager de medlemmer, der vil lære at bokse, eller dem, der allerede er boksere, handsker på, mens de der blot ønsker motionen kan fortsætte med den almindelige træning eller gå i vægttræningsrummet. Efter lektionen strækkes ud for derved at forebygge skader og lindre ømhed næstfølgende morgen.

Der er et bredt udsnit af Farums befolkning, der går til boksetræning. Vores yngste medlem var en pige på 7 år, mens vores ældste medlem netop er fyldt 75 år, og hans kondition er ikke til at spøge med. Vi har et hold af piger/kvinder, der dog ikke har ambitioner om at blive boksere, selvom pige boksning er ved at blive udbredt også i Danmark.

Hvis man ønsker at blive kampbokser kan man starte som motionist altså uden nødvendigvis at ville lære at bokse, man kan også gå direkte ind i klubben med det formål at blive kampbokser. Man skal være klar over at et sådant mål stiller meget store krav. Dels skal man træne hårdt og det er ikke så nemt som det lyder – vi har en tommelfingerregel i klubben, der lyder på, at vi har omkring 100 interesserede i starten af sæsonen, men kun de hårdeste kommer til træning i mere end to uger i træk, og beholder vi 25 som varige medlemmer er det godt.

Hvis man virkelig ønsker at blive kampbokser er det kun en selv, der er ansvarlig – det er det gode ved sporten, man bestemmer selv om man vil blive til noget. Træner man hårdt, lytter til instruktionerne, og fortsætter med det, har man potentialet til at blive mester, talent spiller selvfølgelig en vis rolle, men det helt afgørende er træningsindsatsen og den enkeltes viljestyrke. Der er ingen muligheder for at gemme sig bag et hold i en boksering.

Der er mulighed for at opleve en boksekamp uden at ens modstander må slå hårdt, idet man har indført de såkaldte diplomkampe, hvor bokserne bliver bedømt på deres boksemæssige kunnen, deres teknik, hurtighed og forarbejde, men det er forbudt at slå hårdt, idet kamplederen straks vil gribe ind og standse kampen, hvis dette sker.

Herudover er der et godt kammeratskab i bokseklubben på tværs af arbejde, uddannelse, hovedfag og alt andet. Man bliver bedømt og respekteret for det man kan og det man yder til klubben – og kun det.

Klubbens medlemsskaber

Farum Bokseklub er medlem af:

  • Danmarks Idrætsforbund
  • Danmarks Bokse-Union
  • Furesø Idrætsråd